Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Over de leefbare stad

InfraTech is een nationaal platform waarbij alles om infrastructuur draait. In januari organiseerden ze een groot event (digitaal deze keer) voor de sector. Jaco zat als gast aan tafel bij het onderdeel ‘Leefbare stad’, georganiseerd vanuit de gemeente Rotterdam. Het gesprek ging over vergroening en klimaatadaptatie in de stad. Ofwel: ‘Hoe maken we de stad zo leefbaar mogelijk met het oog op de uitdagingen in de toekomst?’ Dat levert interessante gespreksstof op!

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Zo kan het ook als e-book

Goed nieuws! Zo kan het ook is nu ook beschikbaar als e-book! Ideaal voor iedereen die papier wil besparen, geen plek heeft in zijn boekenkast of liever leest met een ingebouwd lampje (ook echt heel handig in bed). En nog een pre: het e-book is een stuk goedkoper.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Bio-based bouwen voor de toekomst

Jaco en Mireille gingen met Karlijn Meinders van de BNR Techniektour op pad om te praten over net nieuwe bouwen: over gebouwen die lijken op een cactus, muren van schimmels en vloeren van olifantsgras. Ofwel: bouwen zoals de natuur bouwt. Steeds meer ontwerpers en bouwers zien hier de mogelijkheden én de noodzaak van. Ze bezoeken de Energy Academy in Groningen en het Biosintrum in Oosterwolde, een van de meest duurzame gebouwen van Europa.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Gebouwen met een vacht van gras

Architecten nemen steeds vaker de natuur als voorbeeld bij het ontwerpen van gebouwen en openbare ruimtes. Biomimicry heet dit: als we de natuur imiteren, dan vinden we oplossingen die minder energie verslinden en zelfs meer natuur kunnen opleveren. Florence Hunnekens, masterstudent aan de opleiding Bio Inspired Innovation aan de Universiteit van Utrecht, vertelt in een interview hoe zij dit principe toepast in haar huidige onderzoek. Haar hoofdvraag is of gebouwen beter geïsoleerd kunnen worden door gebruik van groene gevels die een dierenvacht nabootsen.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

5 Redenen waarom jouw kleren in de toekomst gemaakt zijn van schimmels

Waarom maken we kleren die veertig jaar meegaan, terwijl de meeste kleding slechts een paar jaar gedragen wordt? Deze vraag hield mode-ontwerper Aniela Hoitink van NEFFA zodanig bezig, dat ze besloot om er iets aan te doen. In een paar jaar tijd wist ze een nieuw soort textiel te ontwikkelen, geproduceerd van mycelium, de wortel van de paddenstoel: MycoTEX.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

De natuur als voorbeeld voor een economie die niet financiële groei maar welzijn vooropstelt

Dat er einde moet komen aan onze alsmaar uitbreidende economische activiteiten waarbij groei het enige doel is, begint langzaamaan wereldwijd door te dringen op allerlei niveaus. De fossiele brandstoffen raken op, het klimaat verandert en het aantal planten- en diersoorten neemt schrikbarend snel af door toedoen van onze zucht naar meer. Het alternatief is een economisch systeem dat welzijn over de hele breedte nastreeft in plaats van rijkdom voor een kleine groep, en dat functioneert binnen de wetten van het ecosysteem van onze planeet. Het goede nieuws is dat dat prima kan. Hoe? Daar gaan we het over hebben!

Read More
Energie, Interview Anoek van der Leest Energie, Interview Anoek van der Leest

Een plant als energiecentrale – Living Light laat zien dat het kan

Wat als je energie kon opwekken uit planten? Dan zou het Amazonegebied één grote energiecentrale kunnen zijn. In de zoektocht naar duurzame energiebronnen zijn al veel bruikbare alternatieven gevonden voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Productontwerper Ermi van Oers richt zich sinds haar afstuderen met haar bedrijf Nova Innova op het genereren van energie uit de micro-organismen rond planten. En met succes! 

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Productketens veranderen voor een betere wereld

Als strategisch product designer kun je veel uitmaken. Eva van Genuchten van Suit-case denkt mee met bedrijven hoe ze productketens en diensten zodanig kunnen inrichten dat ze goed zijn voor het bedrijf, maar óók voor mens, milieu en maatschappij. Een mooi voorbeeld is CityBarge: een nieuwe vuilophaaldienst over grachten in drukke binnensteden.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Kunnen wolven écht een rivier veranderen?

In 2014 ging bovenstaand YouTube-filmpje viraal. ‘How wolves change rivers’ liet zien hoe de herintroductie van wolven in 1995 in Yellowstone National Park in de Verenigde Staten zelfs de loop van de rivieren beïnvloedde. Het filmpje veroorzaakte veel discussie onder wetenschappers. Waren het wel echt de wolven die de rivieren veranderden?

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Een verrijkte omgeving maakt gelukkiger

Leven en werken in een verrijkte omgeving maakt mensen gelukkiger en gezonder. Govert Flint van Enrichers heeft er zijn beroep van gemaakt om ruimtes in te richten met producten en materialen waar mensen zich prettig bij voelen.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Een leider hoeft niet sterk te zijn

De natuur laat zien dat bij sociale dieren een leider niet de sterkste hoeft zijn. Beschermende en verzorgende kwaliteiten worden meer op prijs gesteld. Kijk maar eens naar de leidinggevende capaciteiten bij de bonobo’s en gorilla’s.

Read More
Anoek van der Leest Anoek van der Leest

Duurzame keuzes maken in je dagelijkse leven

Marieke Eyskoot is duurzame lifestyle-expert, spreker en presentator. Ze zet stijlvol, sustainable leven op de kaart en is ‘professioneel antwoordapparaat’. Ze schrijft boeken, geeft tips op social media en in de pers. Hoe je je leven duurzaam kunt inrichten? Dat vertelt ze hier.

Read More
Producten, Voorbeeld uit de natuur Anoek van der Leest Producten, Voorbeeld uit de natuur Anoek van der Leest

Netwerken als mycelium

Schimmels kunnen ons op heel veel manieren helpen producten te maken die prima in een circulaire economie passen. Je kunt afvalstromen zoals hennepvezels en stro doorgroeien met schimmeldraden. Daarna verwarm en/of pers je de substantie om de schimmel te doden. Dat levert lichtgewicht en voedende producten op. Er is weinig energie voor nodig en je gebruikt afvalstromen.

Read More
Wonen, Interview Anoek van der Leest Wonen, Interview Anoek van der Leest

Groene daken

In 2008 werkte Friso Klapwijk voor een ingenieursbureau, op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Tijdens een onderzoek naar de potentie van groene daken in Rotterdam raakte hij geboeid door dit onderwerp. Kort daarna zette hij samen met twee andere mannen De Dakdokters op: een bedrijf dat begroeide daken en daktuinen maakt. Inmiddels zijn ze zo’n 10 jaar en 1.500 daken verder. De Dakdokters werken dagelijks met een team van ruim 25 mensen aan het transformeren van daken.

Read More