Circulaire economie

Als je het over economie hebt, dan heb je het over groei. Maar, tot nu toe kiezen we ervoor natuur af te breken om (onze) welvaart te creëren. De uitdaging is dat om te draaien en een economie te creëren die natuur produceert. Dat kan met een circulaire economie.

 

Een regeneratief systeem

Heel positief geformuleerd is het doel van een circulaire economie het creëren van een regeneratief systeem. Je hebt de biologische cyclus en de technische (zie afbeelding hieronder). De technische is uiteindelijk ingebed in de biologische, maar kan de biologische ook overstijgen en veranderen.

Alles wat we produceren kan steeds weer opnieuw gebruikt worden. Dat levert uiteindelijk een economie op die zich richt op steeds betere materialen door processen zo in te richten dat producten makkelijk demonteerbaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Door meer lessen uit de natuur toe te passen zul je zien dat de linkercyclus in de afbeelding, de bio-cycle, groter en groter wordt en de tech-cycle gaat voeden.

Mensen produceren technologie. Misschien is dat is onze bijdrage aan de natuur. We zijn zo’n succesvolle soort omdat we ons onder andere kunnen voorstellen hoe we de wereld willen hebben en hem dan ook zo maken. We kunnen extreem goed samenwerken vergeleken met andere dierensoorten (al voelt dat vaak helemaal niet zo), gebruiken massaal energie en grondstoffen en concentreren macht en middelen: we potten op.

Ons energie- en grondstoffenverbruik staat een circulaire economie in de weg, en ook dat oppotten staat er ver vandaan. Alles wat je oppot, kan niet productief worden aangewend. Het creëert ongelijkheid, omdat een kleine groep mensen de meeste macht en middelen in handen heeft. Dit staat overvloed in de weg, want overvloed is niet enorme rijkdom voor 0.1% procent van de bevolking, maar een betere verdeling van de welvaart. Zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft, elke dag voldoende kan eten en de kans krijgt om te leren.

De circulariteit van de natuur voorkomt oppotten. Dat wil niet zeggen dat je geen buffertje voor slechtere tijden kunt aanleggen. Dat doet de natuur ook. De natuur pot alleen op om een seizoen of een periode van ontwikkeling te overleven. Denk aan een ei waarin een vogeltje ontwikkelt, een pop waarin de rups teruggaat naar de ‘oersoep’ om zich tot een vlinder te ontwikkelen, of de eekhoorn die een wintervoorraad aanlegt. Het cyclisch oppotten van onze eekhoorn leidt tot nog meer bos, omdat hij niet al zijn voorraad terugvindt.

De circulaire economie stelt voor dat we kiezen voor een periode van ontwikkeling die ons een andere economie en samenleving oplevert. Een samenleving waar oppotten raar wordt gevonden, energie en materiaal constant rouleren en samenwerking welvaart creëert.