5 Redenen waarom jouw kleren in de toekomst gemaakt zijn van schimmels

Waarom maken we kleren die veertig jaar meegaan, terwijl de meeste kleding slechts een paar jaar gedragen wordt? Deze vraag hield mode-ontwerper Aniela Hoitink van NEFFA zodanig bezig, dat ze besloot om er iets aan te doen. In een paar jaar tijd wist ze een nieuw soort textiel te ontwikkelen, geproduceerd van mycelium, de wortel van de paddenstoel: MycoTEX. Kleding gemaakt van schimmels klinkt je nu misschien nog vreemd in de oren, maar we geven je vijf redenen waarom dit innovatieve idee de wereld gaat veroveren:

 #1 Circulaire oplossing

Fast fashion is een groot probleem in deze tijd. De mode-industrie is extreem vervuilend door de hoge CO2-uitstoot (de kledingindustrie stoot meer CO2-uit dan de internationale luchtvaart en zeetransport samen) en het intensieve watergebruik dat gepaard gaat bij de productie. MycoTEX pakt alle problemen in de productieketen tegelijk aan: de grondstof is duurzaam en lokaal te groeien in laboratoriums en verbruikt slechts 1% van de hoeveelheid water die in de reguliere keten nodig is om een kledingstuk te maken. Bovendien zijn er geen pesticiden of chemicaliën nodig.

#2 Kortere productieketen

Doordat het materiaal lokaal gekweekt kan worden is er geen transport nodig uit verre landen. Dit scheelt aanzienlijk wat CO2-uitstoot. Bovendien kan dit werkgelegenheid opleveren in eigen land en is de productieketen veel transparanter. Veel modemerken hebben nu moeite met bijhouden van hoe de mensen die de kleding maken worden behandeld, met allerlei misstanden als gevolg.

MycoTEX_product_top_catwalk.jpg

#3 Op maat

Door een naadloze productietechnologie kan de kleding precies gemaakt worden zoals jij het wil. Het textiel wordt geplakt in plaats van genaaid. Dat maakt dat de kledingstukken mooi aansluiten op je lichaam. Bovendien gaat het sneller dan stukken textiel aan elkaar naaien.

#4 Composteerbaar

Als je na een tijdje genoeg hebt van je kleding, dan kun je het bij wijze van spreken gewoon in de tuin begraven: de stof zal volledig composteren zonder afval achter te laten. Van schimmel tot schimmel – zo is de cirkel rond.

#5 Mooie kleding

Tenslotte: het oog wil ook wat. Doordat het materiaal in alle vormen gemaakt kan worden, kunnen er de mooiste creaties mee gemaakt worden. Je ziet er straks dus fantastisch uit én je zorgt ook nog eens goed voor de planeet. Wat wil je nog meer?

MycoTEX is op dit moment op zoek naar modemerken die een tassenpilot willen draaien met het innovatieve materiaal. Zo komt de stap naar echte kleding gemaakt van schimmels steeds dichterbij.

Najaar 2020 staat MycoTEX in de finale van twee grote innovatiecompetities:

EU Social Innovation Competition Reimagine Fashion
Vogue Yoox Challenge - the Future of Responsible Fashion

Kijk voor meer informatie op de website van MycoTEX:

 Wil je meer lezen over natuurlijke oplossingen om de wereld te verbeteren? Lees ons boek Zo kan het ook, een ecologisch zelfhulpboek met interviews met mensen als Aniela Hoitink en een nieuwe kijk op een duurzame economie.   

Aniela Hoitink - Foto: Auke Hamers

Aniela Hoitink - Foto: Auke Hamers

Previous
Previous

Gebouwen met een vacht van gras

Next
Next

De natuur als voorbeeld voor een economie die niet financiële groei maar welzijn vooropstelt