Een leider hoeft niet sterk te zijn

Voorbeeld uit de natuur

Photo by Simbi Yvan on Unsplash

Photo by Simbi Yvan on Unsplash

Een alfadier kan mannelijk of vrouwelijk zijn. Vaak geldt dat een alfaman zijn status verdient door zijn gedrag, terwijl die status bij de alfavrouw genetisch bepaald lijkt te zijn.

De bonobo is een apensoort die veel op de mens lijkt. Maar er zijn genoeg verschillen te ontdekken. Eén belangrijk verschil is dat bij bonobo's de vrouwen de dienst uitmaken. Dit is niet omdat de vrouwen groter, sterker of agressiever zijn. Ze zijn fysiek zwakker, maar hebben een slimme sociale strategie: ze werken goed samen en stress wordt ontladen via seks, niet via strijd. Bij de bonobo's blijven de mannen in de groep en emigreren de vrouwen van tijd tot tijd. Ze zoeken in een nieuwe groep naar andere vrouwen om een band mee te vormen. Dankzij deze sterke onderlinge band zijn ze in staat redelijk harmonieus dicht op elkaar te leven.

Gorilla’s doen het anders. Die leven in een haremstructuur. Meerdere volwassen vrouwen leven met hun jongen samen met één volwassen man, een zilverrug. Het is de taak van de zilverrug om de groep te leiden en te beschermen. Wanneer hij dat goed doet, dan zullen de vrouwen bij hem blijven. Voldoet hij niet, dan kunnen de vrouwen overstappen naar een andere zilverrug. Een zilverrug moet dus niet alleen heel sterk en intelligent zijn om de groep te leiden, hij moet ook over een grote mate van sociale intelligentie beschikken om de groep bij elkaar te houden. 

De natuur laat zien dat bij sociale dieren een leider niet de sterkste hoeft zijn. Beschermende en verzorgende kwaliteiten worden meer op prijs gesteld.

Previous
Previous

Een verrijkte omgeving maakt gelukkiger

Next
Next

Duurzame keuzes maken in je dagelijkse leven