Groene daken

In 2008 werkte Friso Klapwijk voor een ingenieursbureau, op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Tijdens een onderzoek naar de potentie van groene daken in Rotterdam raakte hij geboeid door dit onderwerp. Kort daarna zette hij samen met twee andere mannen De Dakdokters op: een bedrijf dat begroeide daken en daktuinen maakt. Inmiddels zijn ze zo’n 10 jaar en 1.500 daken verder. De Dakdokters werken dagelijks met een team van ruim 25 mensen aan het transformeren van daken.

 

friso klapwijk.jpg

Wat trok jou zo aan in die groene daken?

‘In Nederland staan – zeker sinds de Tweede Wereldoorlog – ontzettend veel gebouwen met platte daken. Die liggen daar maar zwart en ongebruikt te stinken in de zon en een bijdrage te leveren aan allerlei problemen in de stad. Vergroening lost heel veel van die problemen juist op. Zo draag je met een groen dak bij aan verminderde hittevorming, verbeterde afvoer van regenwater en help je de biodiversiteit in de stad een handje. Dat was voor mij echt een eyeopener. In dit onderwerp kwam alles waar ik enthousiast over word bij elkaar: natuur, techniek en een ingewikkelde transitie. Het onderzoek uit 2008 is uiteindelijk de basis geworden van het Rotterdamse groenedakenbeleid.’

 

Hoe kunnen daken bijdragen aan het afvoeren van regenwater?

‘We gaan op een hele rare manier met regenwater om: regenwater is een waardevolle grondstof voor de natuur, voor boeren, maar zodra het regent in de stad weten we niet hoe snel we dat water in een buis moeten afvoeren. Meer dan 50% van het verharde oppervlak in de dichtbebouwde delen van de stad bestaat uit plat dak. Elke vierkante meter voert bijna een kubieke meter water af via de regenpijp. In 2013 bedachten we daarom het Polderdak. Van platte daken maken we een hele platte waterton die we reguleren met een slimme molen. Hiermee houden we het water langer vast, voorkomen we wateroverlast op straat en koelen we de stad.

 

Waar gaan we De Dakdokters nog meer tegenkomen in de toekomst?
‘Twee jaar geleden hebben we een nieuwe onderneming opgericht om het denken over regenwater te veranderen: MetroPolder company BV. We managen hier de operationele daken en bereiden nieuwe daken voor. Alles wat we leren, zetten we in voor advisering aan overheden en ontwikkelaars. MetroPolder is niet alleen actief in Nederland, maar heeft een duidelijke internationale ambitie. We zijn aan het bouwen in Europa en Noord-Amerika, met als ultiem doel om over een jaar of vijf juist op het zuidelijke halfrond actief te zijn. De uitdagingen zijn daar immers nog veel groter dan in Nederland.

 

Previous
Previous

Bouwen als een cactus